2011. szeptember 25., vasárnap

Házi Meggyes Rétes

Ma nagy feladatba vágtam a fejszémet.... Rétes imádó lévén, válogatós vagyok e téren, egyetlen egy bolt ütötte meg nekem eddig a mércét Budapesten, ami az 1-s villamos Róbert Károly megállójától nem messze található, ha egyszer van kedvetek nézzetek el oda :) Ugyanúgy voltam ezzel is, mint a szilva lekvár készítéssel, nem lehet olyan bonyolult :D Anyuval meg aztán pláne menni fog...de nézzük is hogyan készült. 

Rétestészta (ebből 6  kisebb rúd jött ki):
  • 1 kg átszitált liszt (fele rétes, fele sima)
  • 1 egész tojás
  • 3 dl étolaj
  • 6-7 dl langyos víz, nagyban függ a liszt sikér tartalmától
  • 1 csipet só 
  • 1 kávéskanál 10% ecet
  • Liszt a nyújtáshoz
  • Olaj a kenéshez
Meggy töltelék (kb 1 rúdhoz)
  • 35-40 dkg magozott meggy
  • 5-10 dkg zsemlemorzsa
  • Olaj
  • Cukor ízlés szerint, mi barna nádcukrot tettünk hozzá
  • Fahéj

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, egész tojással meg az étolajjal. Elkezdjük gyúrni, lassan adagolva hozzá a langyos vizet. Az utolsó deci vízhez hozzá adjuk az ecetet és így gyúrjuk ki. Akkor lesz jó a tészta, ha lágy, elválik a tál falától, a kezünkre pedig nem ragad. Ebből az adagból 6 gombócot formázunk, egyenként 25 dkg-t , lekenjük a tetejüket olajjal és hagyjuk őket, lisztezett deszkán, kb 1 óráig pihenni. Nem kell pontosan betartani ezt az időt, nem lesz semmi baja ha tovább áll, sőt!

Amíg a tészta pihen, elkészíthetjük a tölteléket. Egy közepes serpenyőben kevés olajat hevítünk, majd rá dobjuk a zsemlemorzsát és megpirítjuk. Hozzáadjuk a meggyet, ízesítjük cukorral, fahéjjal, meg egy csipet sóval. Addig pirítjuk, ameddig el nem fő egy kicsit a leve, lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni. Állítjuk be a sütőt 200 fokra. 

Most jön a dolog nehezebb része az egész rétes készítésnek, a tészta kinyújtása, amihez szükségünk lesz egy nagy asztalra és egy tiszta abroszra . Először is az asztalra leterítjük az abroszt és bőségesen belisztezzük, majd a közepére helyezünk egy tészta gombócot. A nyújtás úgy történik, hogy a tészta alá nyúlunk két kézzel és kézháttal, elkezdjük kifelé és szét nyújtani, majd mikor már elkezd vékonyodni, megfordítjuk a kezünket, hogy az ujjbegyeink érintkezzenek a tésztával. Addig kell nyújtani, ameddig tészta szó szerint!, papír vékony nem lesz. Ha vastagra hagyjuk, belül nem fog átsülni és ehetetlen lesz a munkánk!

Ilyen vékonynak kell lenni!
Mikor már a tészta elég vékony, pöttyözve csöpögtetünk rá egy kevés olajat. Elővesszük a már kihűlt tölteléket és ezt is, elszórva pöttyökbe szét szórjuk a tésztán. Fontos hogy, nem úgy kell rátenni mint a bejglinél, hanem hézagokat hagyva, nagyobb foltokba. Most következik a feltekerés, ilyenkor már helyezzünk a közelbe egy sütőpapírral kibélelt tepsit vagy sütőlemezt. 

Aki már tekert fel beijglit nem lesz nehéz dolga, mert ugyan úgy kell. Álljunk szembe a tészta hosszabbik oldalával, a két rövidebbik oldalát hajtsuk, majd az abrosz segítségével tekerjük fel a tésztát, görgető mozdulatokkal. Majd ha kész, emeljük át/bele a tepsibe, a tetejét pedig kenjük le olajjal. Végül toljuk be a forró sütőbe, és nagyjából 30-35 perc alatt pirosra sül. Forrón porcukorral hintsétek meg. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése